www.nationelltklinisktkunskapsstod.se
Nationellt kliniskt kunskapsstöd
  • Från A till Ö
  • Ämnesområden
  • Från A till Ö
  • Ämnesområden

Om Nationellt kliniskt kunskapsstöd

Nationellt kliniskt kunskapsstöd är regionernas gemensamma infrastruktur för att ta fram, kvalitetssäkra, lagra och distribuera kunskapsinnehåll. Nationellt kliniskt kunskapsstöd ägs av Sveriges regioner, och är en del av Nationellt system för kunskapsstyrning i hälso- och sjukvård.

Användning

De nationella rekommendationerna och regionernas tillägg är anpassade för användning i patientmötet, när du exempelvis behöver stämma av vilka prover som bör tas, vilka behandlingar som rekommenderas eller vilka differentialdiagnoser du ska vara uppmärksam på.

Om innehållet

Nationella rekommendationer

De nationella rekommendationerna kommer ursprungligen från väletablerade lokala kunskapsstöd i Region Stockholms län, Region Jönköpings län och Region Skåne. De revideras av utsedda ämnesgrupper i landets sex sjukvårdsregioner.

Kunskapsstödet innehåller idag både rekommendationer som hittills bara godkänts av en region och rekommendationer som genomgått kunskapsstödets kvalitetssäkringsprocess inklusive remiss till alla regioner. För att säkerställa att rekommendationerna alltid är patientsäkra och aktuella kan enskilda rekommendationer tillfälligt avpubliceras.

Du hittar revideringsdatum och vem som ansvarar för rekommendationerna under rubriken ”Om innehållet”.

Regionala tillägg

Regionerna kan komplettera de nationella rekommendationerna med tillägg om exempelvis ansvarsfördelning och lokala remissrutiner.

Vårdförlopp

Förutom nationella rekommendationer och regionernas tillägg anpassade för patientmötet publicerar Nationellt kliniskt kunskapsstöd från och med våren 2020 dokument som beskriver personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp för olika hälsotillstånd. Vårdförloppen varierar i omfattning, täcker olika delar av vårdkedjan och innefattar ibland även kommunal vård och omsorg.

Vårdprogram och riktlinjer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd publicerar även dokument med nationella vårdprogram och riktlinjer framtagna inom Nationellt system för kunskapsstyrning.

Ansvar

Sjukvårdsregionala ämnesgrupper ansvarar för de nationella rekommendationerna anpassade för användning i patientmötet. Grupperna består av professionsföreträdare från primärvård och specialiserad vård. Arbetet leds av en specialist i allmänmedicin. En förteckning över ansvariga ämnesgrupper och kontaktpersoner i sjukvårdsregionerna finns på skr.se.

Respektive region ansvarar för sina tillägg.

Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp och nationella vårdprogram tas fram av nationella arbetsgrupper inom Nationellt system för kunskapsstyrning. De fastställs av Styrgruppen för kunskapsstyrning i samverkan, SKS.

De nationella programområdena i Nationellt system för kunskapsstyrning har styr- och ledningsansvar för kunskapsstöd inom sina områden.

Den framtida förvaltningsorganisationen för regionernas kunskapsstöd utreds för närvarande.

Utveckling

Utvecklingen av Nationellt kliniskt kunskapsstöd sker i samverkan med myndigheter, regionala cancercentrum, andra nationella kunskapsstöd, kvalitetsregister och Inera. Visionen för Nationellt kliniskt kunskapsstöd är att alla som arbetar i hälso- och sjukvården ska ha tillgång till bästa möjliga kunskap i varje patientmöte. Målet är god och jämlik vård i hela landet.

Vill du veta mer?

Nationella kunskapsstöd, Kunskapsbaserad och jämlik vård

Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård, kunskapsstyrningvard.se

Personcentrerade sammanhållna vårdförlopp, kunskapsstyrningvard.se

Du är alltid välkommen att mejla synpunkter och frågor till stödfunktionen för Nationellt kliniskt kunskapsstöd nkkredaktionen@inera.se.